Ημερομηνία Δημοσίευσης 15/11/2017  09:36
 
 

Είναι και αυτά εγκλήματα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο

Είναι και αυτά εγκλήματα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο
Είναι και αυτά εγκλήματα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο
Η

Εθνική ομάδα αποκλείστηκε από το μουντιάλ και τώρα που έκλεισε μία προσπάθεια γίνονται απολογισμοί. Κάθε είδους…
 
Προσωπικά  θεωρώ (και επαναλαμβάνω) ότι η πορεία αυτής της Εθνικής ομάδας ήταν καλή. Η επιστροφή της σε ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο εμφανίσεων και αποτελεσμάτων, παρά τα τρομερά προβλήματα χαρακτηριστικών που είχε το ρόστερ μας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αυτή είναι η Ελλάδα, το ταβάνι μας (ποδοσφαιρικά και ποιοτικά) το ξέρουμε και όταν σε 12 ματς κάνουμε ένα κακό παιχνίδι και συνολικά δύο ήττες με αντιπάλους σαφώς ανώτερους, δεν γίνεται να απαξιώνουμε τα πάντα.
 
Πάμε παρακάτω…
 
Γίνεται λόγος για την ποιότητα των διεθνών, για το γεγονός ότι δυσκολευόμαστε να ανανεώσουμε το ρόστερ, για το πρόβλημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου με την παραγωγή επιθετικών και ακραίων με ποιότητα που θα κάνουν τη διαφορά.
 
Ας ξεκινήσουμε με την παραγωγή και πρόοδο νεαρών παικτών. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες των κορυφαίων συλλόγων και όχι μόνο (σε όλη τη χώρα γενικότερα) είναι καλύτερη και πιο επαγγελματική από αυτή που γίνονταν το 2005, το 1995 και το 1985. Άρα πρέπει να έχουμε απαιτήσεις.
 
Εδώ επάνω γίνεται ένα έγκλημα. Εκ προθέσεως ή από… βλακεία. Και το έγκλημα το κάνουν όλοι οι φορείς και οι παράγοντες. Η ΕΠΟ, η λίγκα, όλοι μαζί.
 
Από το 2013 προτάθηκε (από τον ΠΑΟΚ φυσικά) και συζητιέται η προώθηση των Β΄ ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα. Το 2015 η πρόταση υπερψηφίστηκε (πάλι με πρωτοβουλία του ΠΑΟΚ) από τη λίγκα, αλλά από τότε… το ξέχασαν.
 
Ας απαντήσει ένας από όσους διοικούν το Ελληνικό ποδόσφαιρο (παλιούς ή νέους) γιατί δεν προχώρησε η συγκεκριμένη απόφαση. Γιατί δεν έχουμε ΠΑΟΚ Β, ΑΕΚ Β, Ολυμπιακό Β, ΠΑΟ Β, ΑΕΛ Β, ΠΑΣ Β, Πανιώνιο Β, στα εθνικά πρωταθλήματα; Γιατί  να μην παίζουν αυτοί και όποιος άλλος μπορεί και θέλει στη Football League ή στην Τρίτη κατηγορία; Ποιος έχει να χάσει και τι; Ποιος δεν το θέλει; Είναι τόσα πολλά τα πλεονεκτήματα και θα «σωθούν» τόσα ταλέντα, που η  καθυστέρηση στην υλοποίηση του πλάνου αυτού, αποτελεί ποδοσφαιρικό έγκλημα. Οι παίκτες θα βοηθηθούν, οι ομάδες το ίδιο, τα πρωταθλήματα θα αναβαθμιστούν. Ποδοσφαιρικά, και εμπορικά μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Αν τώρα βγαίνουν ένα-δύο-τρία ταλέντα τη σεζόν στο υψηλό επίπεδο, τότε μπορεί να βγαίνουν 13! Γιατί; Πολύ απλά τα πιο πολλά ταλέντα χάνονται όταν πρέπει να κάνουν το άλμα από τις ακαδημίες στο ανδρικό ποδόσφαιρο. Η απόσταση είναι τεράστια και δεν υπάρχει ενδιάμεσος σταθμός που θα βοηθήσει τα παιδιά να σταθούν καλύτερα στο σκληρό ανδρικό ποδόσφαιρο.
 
Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ είχε πολλά πράγματα και πολλά δικαστήρια για να ασχοληθεί. Η νυν απαγορεύεται να μην τρέξει αυτό το σχέδιο.
 
Η νυν διοίκηση της ΕΠΟ απαγορεύεται να μην βγάλει από τα συρτάρια της το εθνικό πλάνο ποδοσφαίρου που εκπόνησε ο Φερνάντο Σάντος, πλάνο που… ξέχασαν, όπως άλλωστε ξέχασαν και τον ίδιο τον Πορτογάλο επιστρέφοντας με το αεροπλάνο από Βραζιλία.  (Ο Βρύζας ξέρει και ευτυχώς έχει θέση κοντά στις Εθνικές ομάδες αυτό το κρίσιμο διάστημα).
 
Δεν είναι μόνο αυτά όμως… Γιατί όλες οι Εθνικές βασίζονται σε τόσο αμυντικογενή τακτική; Άντε για τους άνδρες καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Οι μικροί γιατί; Γιατί βλέπουμε μικρές Εθνικές με τέσσερα στόπερ; Γιατί να υπάρχει τόσος φόβος των προπονητών μην χάσουν τη θέση τους αν δεν… κερδίσουν, ακόμη και στις μικρότερες ηλικίες; Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα, αλλά υπάρχουν λύσεις…
 
Υπάρχουν και άλλα βέβαια αλλά ας μην θυμίσουμε τώρα την κοροϊδία με την μείωση ομάδων στη SuperLeague που όλο αποφασίζεται, αλλά όλο αναβάλλεται μη τυχόν και υποβιβαστούν οι «φίλοι»  μας που νοιάζονται μόνο για το ταμείο τους και όχι για το Ελληνικό ποδόσφαιρο; Ή να πάμε στο χάλι που επικρατεί στη δεύτερη κατηγορία στην οποία… (Ας το αφήσουμε καλύτερα).
 
Απλά είναι τα πράγματα… Ας εφαρμόσουμε επιτέλους αυτά που «έχουμε» σχεδιάσει, αλλά για κάποιους ανεξήγητους λόγους δεν υλοποιούμε.