Ημερομηνία Δημοσίευσης 14/02/2020  07:46
 
 

Η οικονομική «πρωτιά» της Παρί

Η οικονομική «πρωτιά» της Παρί
Η οικονομική «πρωτιά» της Παρί
Σ

την έκθεση του 2020, ο παριζιάνικος σύλλογος ξεπέρασε την Μάντσεστερ Σίτι για πρώτη φορά στην τριετή Ιστορία της έκθεσης στη βαθμολογία, παρουσιάζοντας δείκτη 5,318, ο οποίος περιλαμβάνει πέντε βασικές οικονομικές μεταβλητές: ποδοσφαιριστές, περιουσιακά στοιχεία (εγκαταστάσεις), καταθέσεις στην τράπεζα, επενδύσεις και καθαρό χρέος.
Η Μάντσεστερ Σίτι, που ήταν πρώτη σε όλες τις προηγούμενες βαθμολογίες, τώρα βρέθηκε δεύτερη με βαθμολογία 5.197.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η θέση και των δύο συλλόγων στην κορυφή της έκθεσης προέρχεται κυρίως από τους τεράστιους οικονομικούς πόρους των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους, οι οποίοι και στις δύο περιπτώσεις τους επέτρεψαν να συγκεντρώσουν ομάδες εκτιμώμενης αξίας πλέον του 1 δισ. ευρώ.
Η Παρί ΣΖ έχει ξεπεράσει τη Μάντσεστερ Σίτι λόγω του βελτιωμένου επιπέδου δημοσιονομικής διαχείρισης που της επέτρεψε να αυξήσει τα αποθεματικά της και να μειώσει τα επίπεδα χρέους τους, μέσω ενός συνδυασμού πωλήσεων παικτών και υποστήριξης από τους ιδιοκτήτες της Qatari, οι οποίοι επέκτειναν το μετοχικό κεφάλαιο της λέσχης σε 316 εκατ. ευρώ.
Η ετήσια αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων της Παρί ΣΖ ήταν πενταπλάσια της αύξησης του Μάντσεστερ Σίτι, αλλά η μεγαλύτερη μεταβολή ήταν από πλευράς χρέους, όπου η Παρί ΣΖκατάφερε να μειώσει τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ τα επίπεδα χρέους της Μάντσεστερ Σίτι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 90 εκατ. ευρώ.
Η Μπάγερν είναι τρίτη με δείκτη 3.888 στο top-10, το οποίο κυριαρχείται από ομάδες της Premier League με την Τότεναμ 4η (3.441), Άρσεναλ 6η (3.150), Τσέλσι 7η (2.893) και Λίβερπουλ 8η (2.616). Η Ρεάλ Μαδρίτης 5η (3.336), η Γιουβέντους 9η (2.195) και η Ντόρτμουντ 10η (2.154) συμπληρώνουν την δεκάδα.
Εμφανής η απουσία από τους κορυφαίους δέκα συλλόγους, αυτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία κατέχει την 16η θέση στην έκθεση, παρουσιάζοντας πτώση οκτώ θέσεων από πέρυσι, με δείκτη 1.743.