Ημερομηνία Δημοσίευσης 18/08/2019  06:46
 
 

Κύθνος: Το γοητευτικό νησί της απλότητας και της φιλοξενίας

Κύθνος Το γοητευτικό νησί της απλότητας και της φιλοξενίας
Κύθνος Το γοητευτικό νησί της απλότητας και της φιλοξενίας
Τ

ο νησί της απλότητας και της φιλοξενίας, πήρε το όνομά του από τον Κύθνο, το μυθικό γιο του Απόλλωνα και αρχηγό των Δρυόπων, που έφτασαν από την Εύβοια στην Κύθνο τον 14° αιώνα π.Χ. Είναι, μάλιστα,, γνωστό και ως «Θερμιά» με την ονομασία αυτή να οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Με το μήκος των ακτογραμμών να αγγίζουν τα 104 χιλιόμετρα, η Κύθνος διαθέτει δεκάδες όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά.
Γραφικά χωριά, μοναδικά αξιοθέατα και εντυπωσιακές παραλίες
Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά και η Δρυοπίδα ή Σύλλακας, καθώς και τρείς κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί, ο Μέριχας που είναι το κύριο λιμάνι, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία, η οποία αγιογραφήθηκε από τον ιερέα Εμμανουήλ Σκορδίλη τον 17ο αιώνα και αποτελεί εξαιρετικό έργο της Κρητικής Σχολής.
Αν και η καρδιά του νησιού «χτυπάει» στη Μεσσαριά, η Χώρα διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, χωρίς να αλλοιώνεται από μοντερνισμούς και τουριστικές επιταγές. Είναι