Ημερομηνία Δημοσίευσης 13/06/2018  19:20
 
 

«Εμφύλιος» στα Σκόπια - Ιβάνοφ: Απαράδεκτη η συμφωνία με την Ελλάδα, την απορρίπτω!

«Εμφύλιος» στα Σκόπια - Ιβάνοφ Απαράδεκτη η συμφωνία με την Ελλάδα την απορρίπτω
«Εμφύλιος» στα Σκόπια - Ιβάνοφ Απαράδεκτη η συμφωνία με την Ελλάδα την απορρίπτω
«

Σήμερα, για πρώτη φορά ενημερώθηκα για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη συνάντηση που είχα νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Νικόλα Ντιμιτρόφ, τους είπα ότι αυτή αποτελεί μια προσωπική τους συμφωνία, προσωπική τους απόφαση και ευθύνη», δήλωσε ο Σκοπιανός πρόεδρος Ιβάνοφ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.«Η προσωπική συμφωνία που σύναψαν οι δύο πρωθυπουργοί αποτελεί εγκατάλειψη των πάγιων πολιτικών θέσεων του λαού μας. Μια τέτοια επιβλαβής συμφωνία είναι απαράδεκτη και πρέπει να κριθεί ως ανύπαρκτη από τον λαό μας. Οι κρατικοί θεσμοί καταρρέουν. Δεν θα νομιμοποιήσω τις πολιτικές διαιρέσεις. Η όλη διαδικασία χαρακτηρίστηκε από αδιαφάνεια (…) Η συμφωνία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που κλείνουν. Η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει στους Σκοπιανούς της χώρας μας, ό,τι έκανε στους Σκοπιανούς στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ιβάνοφ.
«Προτρέπω τον Σκοπιανό λαό να μην φοβάται. Προσοχή, μείνετε προσηλωμένοι στα αιώνια ιδανικά των προγόνων μας. Δεν θα λυγίσουμε σε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές. Δεν θα υποστηρίξω μια τέτοια βλαβερή συμφωνία», δήλωσε ο Ιβάνοφ.
«Η συμφωνία αποτελεί βλασφημία στους προγόνους μας. Η ιστορία των ανεξάρτητων Σκοπίων διαγράφεται. Απαγορεύεται το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό. Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Μια τέτοια συμφωνία διαιρεί αντί να ενώνει», τόνισε ο Ιβάνοφ.

Τι προηγήθηκε
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας, οι κ.κ. Ζάεφ και Δημητρόφ επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο κ. Ιβανόφ «διέκοψε τη συζήτηση και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να συζητήσει για οφέλη που προκύπτουν από αυτή την ιστορική συμφωνία για το μέλλον της χώρας».Μέσω της ανακοίνωσής της, η κυβέρνηση κάλεσε όλους τους πολιτικούς παράγοντες να ενωθούν γύρω από τις εθνικές προτεραιότητες. «Οι πολίτες έχουν τελικά την ευκαιρία να γράψουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους παρεμποδίσει να λάβουν την ενδεδειγμένη απόφαση για το μέλλον της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων.Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανάφεραν ότι η συνάντηση κράτησε δυο μόλις λεπτά και προσέθεσαν πως ο κ. Ιβανόφ θα απευθύνει εντός της ημέρας διάγγελμα σχετικά με τη συμφωνία. Σημειώνεται ότι ο Γκιόργκι Ιβανόφ έχει εκλεγεί με την στήριξη του κόμματος VMRO και έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία.
Τα επόμενα βήματα και οι αντιδράσεις για το «Βόρεια Μακεδονία»
Την ίδια ώρα, σε αποτίμηση του τι πραγματικά συνεπάγεται η προωθούμενη διμερής συμφωνία που θα οδηγήσει σε αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων υπό τον όρο «Severna Makedonija» (σ.σ. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας») επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εξετάζοντας την επόμενη ημέρα των δηλώσεων που έγιναν τόσο στην Ελλάδα, διά στόματος του Αλέξη Τσίπρα, όσο και στη γείτονα από τον Ζόραν Ζάεφ.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία», που οδηγεί στον τερματισμό μιας πολυετούς διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ υπογραμμίζει πως διασφαλίζονται πλήρως τα όσα είχε θέσει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό ως «κόκκινες γραμμές» στις διμερείς διαπραγματεύσεις.
Επιγραμματικά, εάν θα ήθελε να απαριθμήσει κανείς τα αποτελέσματα της συμφωνίας για τις δύο χώρες, αυτά αποκρυσταλλώνονται ως εξής:
Η Ελλάδα:
Δέχεται το όνομα Severna Makedonija αμετάφραστο στη σλαβική γλώσσα
Αποδέχεται τη μακεδονική εθνικότητα
Συμφωνεί με την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας ως νοτιοσλαβικής γλώσσας όπως αναφέρεται και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ
Ανάβει το «πράσινο φως» για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ
Τα Σκόπια:
Δέχονται τον όρο Severna Makedonija, ως ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
Συναινούν με την αλλαγή του Συντάγματος και ειδικότερα με την απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών που ενυπάρχουν σε αυτό
Απεμπολούν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας και προσδιορίζονται ως νοτιοσλαβικό έθνος

«Εμφύλιος» στα Σκόπια - Ιβάνοφ Απαράδεκτη η συμφωνία με την Ελλάδα την απορρίπτω

«Εμφύλιος» στα Σκόπια - Ιβάνοφ Απαράδεκτη η συμφωνία με την Ελλάδα την απορρίπτω