Ημερομηνία Δημοσίευσης 07/11/2018  18:09
 
 

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα
Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα
Α

ντικείμενο της συζήτησης, την Τετάρτη (07/11/2018), ήταν η εμβολιαστική πολιτική στη χώρα μας.
«Δεν υπάρχει αλλαγή στην εμβολιαστική πολιτική της χώρας. Αντίθετα φέτος υπήρξε αυστηροποίηση, ώστε τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς και νηπιακούς σταθμούς να είναι εμβολιασμένα ειδικά λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης της ιλαράς. Δεν υπάρχει δίλημμα ναι ή όχι στα εμβόλια. Η συζήτηση αυτή έχει λήξει. Χρειαζόμαστε καμπάνιες ενημέρωσης μέσα από κοινωνικά μηνύματα για ενδυνάμωση της κουλτούρας του εμβολιασμού» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. «Ούτε διαγκωνισμοί ευαισθησίας για θέματα δημόσια υγείας, ούτε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις χρειάζονται. Έχουμε πολλά περιθώρια και πεδία να αντιπαρατεθούμε», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός ενώ άφησε ανοιχτό «αν η επιστημονική κοινότητα προτείνει ότι υπάρχει λόγος να επιβληθούν μέτρα για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, θα το κάνουμε».
Με την άποψη του κ. Ξανθού συντάχθηκαν και αρκετοί φορείς, συμφωνώντας ότι η συνεχής ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών και κυρίως των γονιών, που θα βασίζεται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, είναι η απάντηση σε όσους είναι δύσπιστοι ή καχύποπτοι ή προσπαθούν να καλλιεργήσουν αντιεμβολιαστικές απόψεις.
Τα στοιχεία μάλιστα, σύμφωνα με όσα παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας και οι αρμόδιοι επιστήμονες, είναι ενθαρρυντικά και καθησυχαστικά για τη χώρα μας, τόσο σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς όσο και τα επιδημιολογικά νοσήματα.
Η εμβολιαστική κάλυψη στο πληθυσμό έχει αυξηθεί σημαντικά, με το εμβόλιο της γρίπης να αυξάνεται τα δύο τελευταία χρόνια κατά 73% και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα εμβόλια να φθάνει στο 92%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι πολύ πιο κάτω.
Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στον απαραίτητο εμβολιασμό κυρίως των επαγγελματιών υγείας, με τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για μεγάλη ανευθυνότητα όσων έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και δεν εμβολιάζονται.
«Δεν θα είναι ανεκτό να μην εμβολιάζονται συστηματικά και να ελέγχονται οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού. Ιδιαίτερα για το θέμα του εμβολιασμού τους μπορούμε να συζητήσουμε την αυστηροποίηση των κανόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε: «Καλέσαμε τους ειδικούς επιστήμονες για να απαντήσουν σε διάχυτες δύσπιστες καχύποπτες προσεγγίσεις και κατασκευασμένους θορύβους που πολλές φορές επαναλαμβάνονται, παρότι η επιστημονική κοινότητα έχει ενιαία άποψη στα θέματα των εμβολιασμών. Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη στο θέμα των εμβολιασμών. Πρέπει να βοηθήσουμε να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι που υιοθετούν αντιεπιστημονικές απόψεις και πολλές φορές σκοταδιστικές».