Ημερομηνία Δημοσίευσης 16/04/2018  15:49
 
 

Μόνο με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς

Μόνο με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς
Μόνο με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς
Τ

ην έντονη αντίδραση των ιατρικών συλλόγων της χώρας έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για την εφαρμογή συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο οικογενειακός γιατρός είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτός ο οποίος καθορίζει την «κυκλοφορία» του λήπτη υπηρεσιών υγείας μέσα σε αυτό. Ο οικογενειακός γιατρός είναι αυτός, δηλαδή, που αποφασίζει, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο, για την παραπομπή του πολίτη στις δημόσιες δομές υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς εντός της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Το υπουργείο Υγείας καθορίζει τρεις κατηγορίες παραπομπών:
Την άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
Την προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
Την παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.
Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας (πλην Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) γίνεται ηλεκτρονικά, ωστόσο μέχρι την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίζει το έντυπο παραπομπής.
Για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπομπή απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα. Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).
Σημειώνεται ότι για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν απαιτείται παραπομπή.
Βλασταράκος: Ουδεμία συζήτηση προηγήθηκε της εφαρμογής
Την αντίθεσή του για τα εμπόδια που τίθενται στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία (gatekeeping), εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Ζητά απόσυρση της εγκυκλίου και έναρξη διαλόγου μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του ΠΙΣ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ουδεμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για το θέμα – επίσημη ή ανεπίσημη – πραγματοποιήθηκε μεταξύ των τριών μερών. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, προϋποθέσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον πολίτη, η αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και η ιατρική λειτουργία μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο αυτό, ο οικογενειακός γιατρός είτε ως δημόσιος λειτουργός, (υπηρετών στις δημόσιες δομές) ή ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη, πρέπει να είναι ο σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κ.λπ.
Κίνδυνος να μην αποζημιωθούν επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς
Επιστολή διαμαρτυρίας στον Ανδρέα Ξανθό απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ). Ζητά επίσης την απόσυρση της εγκυκλίου και επισημαίνει τον κίνδυνο να μην πληρωθούν όσες επισκέψεις εκτελεστούν από σήμερα από τους ιδιώτες γιατρούς, εάν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο.

Μόνο με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς

Μόνο με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς

Μόνο με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς

Μόνο με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς

Μόνο με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς